Olivier jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań kuchni francuskiej. To pyszne danie przygotowywane jest z surowego mięsa wołowego, drobno posiekanej cebuli, ogórków konserwowych i jajek gotowanych na twardo, które są drobno rozdrobnione i zmieszane ze składnikami mięsnymi. Całość jest podawana w formie pasty.

Jego historię powiązano z osobą belgijskiego aktora i reżysera, Laurence'a Oliviera znanego z takich filmów, jak "Henryk V" czy "Hamlet". Według legendy aktor podczas jednej ze swoich wizyt we Francji zakochał się w smaku dania, które skłoniło go do zażądania przepisu od swojego angielskiego kucharza.

Choć przepis na Olivier nie jest skomplikowany, to jego smak jest niezapomniany i jest uważany przez wielu za jedno z największych dzieł sztuki kulinarnych. Dziś Olivier jest jednym z najczęściej zamawianych dań w wielu francuskich restauracjach.

Jeśli jeszcze go nie spróbowałeś, koniecznie zrób to jak najszybciej, bo warto poznać smak i aromat tego wyjątkowego dania.